Sposób otrzymywania kompozycji do leczenie lub profilaktyki chorób kończyn manifestujących się objawami kulawizny w szczególności u bydła oraz kompozycja do leczenia lub profilaktyki chorób kończyn manifestujących się objawami kulawizny w szczególności u bydła


ZESPÓŁ AUTORSKI

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  • prof. dr hab. Renata Urban-Chmiel- kierownik katedry,
  • dr hab. Marta Dec prof. uczelni,
  • dr hab. Agnieszka Marek prof. uczelni,
  • dr hab. Dagmara Stępień- Pyśniak prof. uczelni,
  • dr hab. Andrzej Puchalski prof. uczelni,
  • dr Anna Nowaczek, dr Ewelina Pyzik,
  • dr hab. Agnieszka Najda prof. uczelni,
  • mgr Sebastian Balant doktorant.


CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?

Przedmiotem wynalazku jest sposób otrzymywania kompozycji do leczenia lub profilaktyki chorób kończyn manifestujących się objawami kulawizny o podłożu bakteryjnym oraz grzybiczym, z uwzględnieniem bydła i ze szczególnym uwzględnieniem krów mlecznych. Przedmiot wynalazku stanowi również kompozycja do leczenia lub profilaktyki wyżej wspomnianych chorób.
Ograniczone możliwości zwalczania wielu bakteryjnych jednostek chorobowych, przyczyniły się do poszukiwania metod alternatywnych, przyjaznych środowisku oraz zwierzętom i ludziom, polegających między innymi na wykorzystaniu bakteriofagów oraz związków przygotowywanych na bazie roślin, takich jak olejki, ekstrakty.
Preparat posiada właściwości łagodzące, pielęgnujące, antybakteryjne oraz osuszające, przez co nie tylko chroni przed zakażeniem ale przede wszystkim łagodzi objawy bólowe występujące bezpośrednio po korekcji racic, bądź wynikające z uszkodzenia skóry i rogu racicowego.
Zastosowanie preparatu w praktyce pozwoli na poprawę środowiska dobrostanu racic u bydła mlecznego oraz przyczyni sie niewątpliwie do ograniczania stosowania antybiotyków w produkcji bydła. Jest to niezwykle istotne w sytuacji globalnego zagrożenia jakim jest narastające zjawisko lekooporności wśród drobnoustrojów. Należy podkreślić, że problem lekooporności wśród bakterii nie tylko patogennych dla ludzi i zwierząt ale także tych niepatogennych stanowi zagrożenie dla całego ekosystemu ziemi.
Preparat doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego i w pełni wpisuje się w koncepcję „One health” (jedno zdrowie). Zdrowe racice- to zdrowa krowa dająca zdrowe mleko dla zdrowia wszystkich konsumentów tych małych i dużych.


ISTOTA WYNALAZKU

Celem wynalazku jest opracowanie sposobu otrzymywania kompozycji do leczenia oraz zapobiegania występowania infekcji racic o podłożu bakteryjnym oraz grzybiczym, zwłaszcza u bydła mlecznego w efekcie poprawy dobrostanu środowiska racic.
Ograniczone możliwości zwalczania wielu bakteryjnych jednostek chorobowych, przyczyniły się do poszukiwania metod alternatywnych, przyjaznych środowisku oraz zwierzętom i ludziom, polegających między innymi na wykorzystaniu bakteriofagów oraz związków przygotowywanych na bazie roślin, takich jak olejki, ekstrakty. Aktualnie prowadzone są badania eksperymentalnego preparatu w kierunku wykazania właściwości pielęgnujących, antybakteryjnych i osuszających, jak również łagodzących objawy bólowe występujące bezpośrednio po korekcji racic u krów. Preparat doskonale sprawdza się w hodowli bydła mlecznego i w pełni wpisuje się w koncepcję „One health”. Zdrowe racice- to zdrowa krowa dająca zdrowe mleko. A zdrowe mleko to zdrowi i uśmiechnięci konsumenci.
Warto podkreślić, że w dobie tak globalnego problemu jakim jest lekooporność wśród drobnoustrojów poszukiwanie metod alternatywnych dla antybiotyków jest kluczowym działaniem wśród rożnych grup zawodowych i społecznych (naukowców, lekarzy, lekarzy weterynarii oraz innych). Opracowany preparat dzięki wykorzystaniu naturalnych składników środowiska naturalnego nie tylko jest ekologiczny ale także dzięki poprawie dobrostanu środowiska utrzymania zwierząt pozwala istotnie ograniczyć ryzyko infekcji racic u bydła mlecznego. Preparat może być stosowany w postaci rozpylania na podłogi ale również może być dodawany bezpośrednio do basenów służących do kąpieli racic. W skład preparatu wchodzi zagęszczona zawiesina koktajlu terenowych bakteriofagów swoistych dla Escherichia coli: oraz Staphylococcus spp. o mianach 10-9-10-12PFU/mL zawieszona w jałowej wodzie destylowanej pH 7,0-7,5 w końcowym stężeniu 25 % oraz roztwór zawierający olejek eteryczny z surowca mięty pieprzowej czarnej (Mentha x piperita L. var. officinalis Sole f. rubescens Camus) i mięty ˈBergamotˈ (Mentha × piperita L. var. citrata (Ehrh.) Briq.), a także ekstrakt z kory cynamonu – Cinnamomum verum J.S. Presl.) w całkowitym stężeniu 75%. Należy podkreślić, że preparat ma formułę otwartą, a to oznacza że w zależności od potrzeb można wprowadzać nowe bakteriofagi pozyskane bezpośrednio z danego środowiska utrzymania zwierząt. Preparat został zgłoszony do UPRP pod nr P.436553.
Pomimo fazy eksperymentalnej testowania preparatu uzyskał on już znak zastrzeżony i nazwę "Fago-herb" nadany przez UPRP w 2022r (nr Z.539933). „Fago-herb” powstał dzięki owocnej współpracy Pracowników Wydziału Medycyny Weterynaryjnej z Katedry Prewencji Weterynaryjnej i Chorób Ptaków oraz Wydziału Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Katedry Warzywnictwa i Zielarstwa, co potwierdza interdyscyplinarność badań prowadzonych na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie.. Potwierdza również regułę, że w nauce nie ma ograniczeń i wszystko jest możliwe jeśli tylko będziemy umiejętnie prowadzili dialog.


POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU

Preparat może zostać wdrożony jako poprawiający dobrostan środowiska racic, jednak wymaga wstępnej rejestracji.
Jak preparat leczniczy lub profilaktyczny wymaga pełnej rejestracji jako produkt weterynaryjny, co związane jest bardzo wysokimi kosztami
. W przypadku uzyskania zainteresowania przez podmioty gospodarcze zakupem patentu na opracowany preparat, który uzyskał już znak towarowy "Fago-herb" nadany przez UPRP w 2022r (nr Z.539933) możliwości komercjalizacji z pewnością się istotnie poszerzą. Tym bardziej że z uwagi na bardzo istotny problem kulawizn w stadach bydła mlecznego zainteresowanie preparatem jest bardzo znaczące. Czynnikiem restrykcyjnym w jego stosowaniu są jak na razie ograniczenia legislacyjne do stosowania produktów niezarejestrowanych w weterynarii. Jakkolwiek prowadzone są działania w kierunku jego rejestracji jako suplementu poprawiającego dobrostan środowiska racic.