Emulsja kosmetyczna z ekstraktem z kwiatostanów czeremchy


ZESPÓŁ AUTORSKI

Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie

CO MOŻNA OSIĄGNĄĆ DZIĘKI WYNALAZKOWI?

Wynalazek dotyczy zarówno składu jak i sposobu wytwarzania dwóch typów emulsji kosmetycznych to jest olej w wodzie i woda w oleju zawierających jako składnik o szczególnych walorach wysuszony sublimacyjnie ekstrakt z kwiatostanów czeremchy. Zawartość różnorodnych składników bioaktywnych w kwiatostanach czeremchy oraz różne formulacje opracowanych produktów umożliwiają otrzymanie kosmetyków zarówno z zastosowaniem na dzień jak i na noc. Emulsje przeznaczone do stosowania na dzień w postaci lekkiego kremu, mogą działać nawilżająco, odżywczo, regenerująco, wybielająco i zmniejszająco łojotok skóry, natomiast w postaci kremu do stosowania na noc mogą wykazywać właściwości natłuszczające, odżywcze, przeciwutleniające, wygładzające zmarszczki, ponadto ściągające, zmniejszające obrzęki i uelastyczniające.

ISTOTA WYNALAZKU

Współczesne oczekiwania konsumentów skupiają się coraz częściej na produktach ekologicznych, w skład których wchodzą jedynie składniki pochodzenia naturalnego. Dotyczy to nie tylko żywności, ale także produktów wykorzystywanych w codziennym życiu takich jak środki czyszczące, mydła, perfumy i kremy. Do tej ostatniej grupy kosmetyków można zaliczyć nasze produkty. Składniki aktywne, wchodzące w skład przygotowanych kremów zostały pozyskane wyłącznie z kwiatów popularnego i powszechnie znanego krzewu/drzewa jakim jest czeremcha. Zawierają one liczne substancje wykazujące całe spektrum właściwości silnie i korzystnie wpływających na nasz organizm. Są wśród nich związki o bardzo silnych właściwościach anytywolnorodnikowych (związki polifenolowe), co ma istotne znacznie dla utrzymania skóry, narażonej na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych, w dobrej kondycji. Kwiaty czeremchy zawierają również substancje bakteriostatyczne które ograniczają rozwój wielu drobnoustrojów. Dzięki zastosowaniu nowoczesnych metod pozyskania, utrwalenia i przechowywania otrzymane ekstrakty z kwiatów czeremchy charakteryzują się wysoką zawartością substancji bioaktywnych w formie niezmienionej. Zastosowanie zagęszczania podciśnieniowego umożliwia uniknięcie działania wysokimi temperaturami, która powodowałaby niekorzystne przemiany związków bioaktywnych. Podobne znaczenie ma zastosowanie procesu liofilizacji. Dzięki usunięciu wilgoci, a także nawet śladowych ilości ekstrahentów (woda i etanol) otrzymujemy koncentrat substancji biologicznie czynnych, trwały bez zastosowania jakichkolwiek substancji dodatkowych ani konserwantów. W skład naszych kremów wchodzą również inne substancje pochodzenia naturalnego. Są to oleje pozyskane z nasion owoców jagodowych. Dzięki zastosowaniu ekstrakcji metodą nadkrytyczną w niskiej temperaturze i bez zastosowania jakichkolwiek rozpuszczalników organicznych w skład uzyskanych ekstraktów wchodzą jedynie substancje naturalnie, w niezmienionej formie, występujące w owocach jagodowych. Kolejnym składnikiem pochodzenia naturalnego użytym w produkcji kosmetyków jest masło cupucau. Zawiera ono, oprócz substancji tłuszczowych nawilżających skórę, również duże ilości witaminy C i A o działaniu silnie przeciwutleniającym i regenerującym. Dzięki zastosowaniu substancji naturalnie występujących w surowcach roślinnych takich jak sole sodowe kwasów anyżowego, lewulinowego, benzoesowego, a także witaminy E nie było konieczne wprowadzanie dodatkowych substancji konserwujących ani przeciwutleniających. Dzięki temu uniknięto stosowania szkodliwych parabenów, fenoksyetanolu, a także polioksyetylenowanych emulgatorów, powszechnie stosowanych w tego rodzaju produktach. Dzięki zastosowaniu różnych sposobów łączenia składników udało się uzyskać produkty odpowiednie do zastosowania zarówno na dzień jak i na noc. Ze względu na odpowiedni dobór tylko i wyłącznie naturalnych składników przygotowane kremy mogą wykazywać działanie pielęgnacyjne, przeciwzapalne, ujędrniające, likwidujące zaczerwienienia, zaskórniki i zmniejszające obrzęki.

POTENCJAŁ KOMERCJALIZACYJNY WYNALAZKU

Wynalazek zawiera zarówno skład jak i sposób wytwarzania dwóch typów preparatów kosmetycznych (emulsji olej w wodzie i woda w oleju).Oryginalny skład preparatów pozwoliłby na przygotowanie kilku rodzajów produktów zarówno z zastosowaniem na noc jak i na dzień. Modyfikując skład emulsji można otrzymać preparaty o różnych właściwościach od pielęgnacyjnych po lecznicze. Ponadto rozszerzenie skali produkcji zarówno do skali półtechnicznej jaki i produkcji przemysłowej nie wymaga specjalistycznego sprzętu ponad ten wykorzystywany przy produkcji kosmetyków. Także dostępność surowca w naszym kraju nie stanowi przeszkody w komercjalizacji produkcji. Natomiast innowacyjny skład, jak i metody pozyskania poszczególnych składników mogą być chętnie poszukiwane przez potencjalnych nabywców.